Translate

måndag 23 juli 2018

Spanska Sjukans Offer; Prins Erik den glömde prinsen







Prins Eric (Erik Gustaf Ludvig Albert) hertig av Västmanland  föddes 20 April 1889 på Stockholms slott  som yngste son till dåvarande kronprins Gustaf  ( Gustaf V) 1858-1950 och hans hustru Victoria av Baden 1862-1930.De två äldre bröderna var Gustaf Adolf  (Gustaf VI Adolf) 1882-1972 och Vilhelm 1884- 1964. Farfar var kung Oscar II 1829-1907 och farmor drottning Sophia av Nassau. 

Året innan hade varit svårt för kronprinsessan Victoria.både hennes morfar Kejsar Wilhelm  I av Tyskland och hennes yngre bror prins Ludvig av Baden hade dött. Graviditeten var svår och Victoria tvingades ta starka mediciner vilket antogs ha påverkat barnet.


(bild Wikipedia)

Erik var liten och klen vid födseln och snart visade det sig att något var fel med honom. Han led troligtvis av någon form av epilepsi och möjligen ett lättare begåvnings handikapp. Han vårdades under barndomen och även senare av sin och brödernas barnsköterska Louise Rinman



Erik med bröderna Gustaf Adolf och Wilhelm 


Omkring 1910 flyttade Eric med sitt hushåll till herrgården Ballingsholm i Huddinge 
Eric fick där leva ett tillbakadraget liv och var sällan eller aldrig med vid offentliga ceremonier  och tillställningar. Familjen och en mindre krets vänner hälsade ibland på honom på Ballingsholm.




(Bild: Wikipedia Ballingsholm är idag kursgård och konferens anläggning.)


Eric beskrivs som en vänlig man. Mycket intresserad av musik, geografi ,historia speciellt Gamla stans historia och släktforskning.



(Foto Wikipedia)

År 1917 bestämdes det att prins Eric skulle flytta från Ballingsholm. Anledningen är inte helt känd men det spekulerades om att prins Eric lekt med de anställdas barn och att  hans föräldrar ogillat det . 
Det bestämdes att han skulle flytta till Haga slott men då detta måste renoveras först fick han tillsvidare bo på Drottningholms slott.

På sommaren 1918 kom Spanska sjukan till Sverige och på sensommaren och förhösten spred den sig över landet. I september blev prins Eric sjuk snart drabbades han som många andra av dess offer av dubbelsidig lunginflammation. 
Trots att läkarna sände bud till kungaparet att han var döende dog han ensam på Drottningholm. 20 September 1918. Han begravdes i Riddarholmskyrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar